Önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése

Létrehozva: 2019. 01. 10.

Felsőtárkány Község Önkormányzata közfunkciót ellátó épületeinek energetikai korszerűsítése

 

 

 

 

Felsőtárkány Község Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében (TOP-3.2.1-16-HE1-2017-00040) 32.309.057,-Ft európai uniós támogatást nyert a polgármesteri hivatal és a volt orvosi rendelő épületeinek energetikai korszerűsítésére.

 

 

 

 

 

Az önkormányzat és az Magyar Államkincstár Heves Megyei Igazgatósága 2018. december 21-én aláírta a támogatási szerződést.

 

Támogatás mértéke: 100 %

 

Tervezett befejezés: 2019. december 31.

 

Jelen projekt keretében Felsőtárkány Község Önkormányzatának tulajdonában lévő elavult épületek, az Önkormányzat hivatala és a Felsőtárkány, II. Rákóczi Ferenc út 53. szám alatt lévő volt orvosi rendelő épületeinek energetikai korszerűsítését tervezzük megvalósítani. Az épület állapota indokolta, hogy ezen intézmények fejlesztése legyen a projekt tárgya.

 

Az épületek energetikai jellemzőinek javítása elősegíti mind a fenntartható üzemeltetési környeztet, mind pedig a TOP-3.2.1-16 felhívásban foglalt fenntarthatósági célkitűzések elérését. Felsőtárkány Község Önkormányzatának, mint az épületek üzemeltetőjének érdeke a fenntartási költségek csökkentése is.

 

A korszerűsítés és felújítás a jelenleg is üzemelő, épületenergetikailag elavult épületek külső oldali hőszigetelésére, nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésére terjed ki.

 

A hivatal épülete azbesztes palával fedett, ennek bontása szükséges. Palafedés helyett cserépfedést tervezünk, ami a fedélszerkezetre ez nem jelent plusz terhelést.

 

A másik helyszín a Felsőtárkány, II. Rákóczi Ferenc út 53. szám alatt lévő, ezidáig szolgálati lakásként, előtte orvosi rendelőként funkcionáló épületben idősek napközi otthonát, illetve Család- és gyermekjóléti szolgáltatás ellátásához fogadóhelyiséget kíván létrehozni, amely feladatokat az önkormányzatnak kötelezően el kell látnia.

 

Mindkettő épületben megvalósul projektszintű akadálymentesítés.

 

A fejlesztés hatására csökken a CO2 kibocsátás, növekszik a megújuló energiafelhasználás, valamint csökken az épületek fenntartási költsége.