Tájékoztatás

Létrehozva: 2020. 07. 28.

Barna medve észlelés

Bükki Nemzeti Park tájékoztatója:

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén az utóbbi időszakban több olyan észlelés történt, ami barna medve megjelenésére utalhatott. A barna medve fokozottan védett állat, pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, természetvédelmi kezelőként igazgatóságunk feladata jelenlétének igazolása. Sajnos több esetben a valós vagy vélt medveészleléseket nem igazgatóságunknak jelezték, hanem a közösségi médiában vagy a sajtó felületein láttak napvilágot ezek a hírek, felhívások. Ezek a sokszor téves információk felesleges ijedelmet okoznak a lakosság és a környéken pihenők számára. Ennek megelőzéseként arra kérnénk Önöket, hogy amennyiben településükön vagy annak környékén barna medve felbukkanását észlelnék haladéktalanul értesíteni szíveskedjenek igazgatóságunkat az ügyeleti telefonszámunkon: +36 30 861 3808.


Minden ilyen esetben a természetvédelmi őrszolgálat tagjai vagy a zoológiai szakreferensek rövid időn belül a helyszínen ellenőrzik a nyomokat és tudják igazolni vagy cáfolni a bejelentések, észlelések valódiságát. Tisztelettel kérjük, hogy ezekben az esetekben akkor tegyék közhírré a barna medve jelenlétére utaló információkat, miután szakembereink azt igazolták.


A medveészlelés valódiságának igazolásához kérnénk, hogy ilyen esetekben megadni szíveskedjenek a bejelentő elérhetőségét, az esetleges észlelés minél pontosabb helyszínét, annak körülményeit, az esetleg készített fotókat.


Együttműködésüket előre is köszönjük!

 

 

 

Tájékoztató PDF formátumban