Sertéstartók figyelmébe!

Létrehozva: 2019. 09. 17.

Vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatti intézkedések

Vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestis miatti intézkedések

 

Dr. Bognár Lajos országos föállatorvos, éleimiszertánc-felügyetetért felelős helyettes államtitkár úr ÉFHÁT/189-4/2019. iktatószámú levelét tesszük közzé tájékoztatás céljából:

 

"A Kelet-Európa irányából évek óta folyamatosan terjedő és hazánkban 2018 áprilisában megjelenő afrikai sertéspestis betegség sajnálatos módon Magyarország egyre nagyobb területén kerül kimutatásra elhullott vaddisznóból vett mintákban. Jelen helyzetben a vaddisznó állományokban előforduló fertőzöttség felszámolásán, a betegség terjedésének megakadályozásán, lassításán túlmenően elsődleges feladatunk a betegség házisertés állományokra történő átterjedésének megakadályozása.


A járvány leküzdéséért az állategészségügyi hatóság mindent megtett és megtesz ezután is, de kéri az állattartók felelősségteljes együttműködését is. A sertéstartók, mint felelős állattartók sokat tehetnek a betegség házisertésekre történő átterjedésének megelőzése, illetve az állományuk egészségének megőrzése érdekében. Legfontosabb az általános járványvédelmi előírások (telep zártsága, megfelelő személyi higiénia, állatok gondozásához külön ruházat, házisertés vaddisznó kontaktus megakadályozása, stb.) betartása. Nagy jelentőséggel bír az állományban észlelt, betegségre utaló jelek azonnali bejelentése a szolgáltató vagy a hatósági állatorvosnak.


Az állattartókra az egyes betegségekkel kapcsolatban speciális intézkedések, szabályok is vonatkoznak, vonatkozhatnak. Bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegség megállapítása esetén az érintett területen ún. korlátozás alatti területek kerülnek kialakításra. A vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis esetében ennek elnevezése fertőzött terület.


Hazánkban jelenleg ilyen területek öt megyében kerültek meghatározásra. (Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben) Ezen a területen mind a vaddisznó, mind a házisertés állományokra vonatkozóan szállítási és vizsgálati előírások, korlátozások léptek érvénybe. Ezen túl hazánkban még magas, közepes és alacsony kockázati besorolású területek is találhatók. Az egyes, eltérő kockázati besorolás alá eső területekre érvényes előírásokat, korlátozásokat részletesen az Országos Főállatorvos 2/2019. számú határozatával kiadott „Magyarország afrikai sertéspestis felszámolására vonatkozó mentesítési terve" tartalmazza. Az állatok mozgatásához minden esetben az állategészségügyi hatóság előzetes engedélye szükséges. A hatóság a helyszínen széleskörűen tájékoztatja az érintett állattartó gazdaságokat, gazdákat a betegséggel és a tennivalókkal kapcsolatosan.


Hazánkban a házi sertésállomány megvédése elsődleges feladatunk és célunk. Felhívom szíves figyelmét, hogy Magyarország sertéságazatának megvédése érdekében az állategészségügyi hatóság már a betegség legkisebb gyanúja esetén azonnali szigorú járványügyi korlátozó intézkedéseket vezethet be, melynek része lehet az érintett sertésállomány haladéktalan megelőző célú felszámolása is.


Amennyiben az állattartó tőle elvárhatóan közreműködött, a betegséget időben bejelentette, az elvárható járványvédelmi zártságot megteremtette, az esetleges járványvédelmi intézkedések állami kártalanítás mellett történnek.


A betegség házisertés állományokba történő behurcolásának megakadályozása, a hatékony védekezést segítendő a hatósági állatorvosok, szolgáltató állatorvosok a szükséges mértékben fertőtlenítőszert is tudnak az állattartók számára biztosítani. Keressék állatorvosukat!


A járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon érhetők el: http://portal.nebih.gov.hu/hu!afrikai-sertespestis.


Ajánlom szíves figyelmébe az alábbi linken található ismertterjesztő videót is. 

https:/ www.youtube.com/watch?Ý=JS6ZnwIa3Xk

 

Amennyiben további tájékoztatás szükséges, a rendelkezésre az oik@nebih.gov.hu email címen."

 

A levélhez csatolt Dr. Vajda Lajos, Országos Járványvédelmi Központ vezetőjének Hirdetménye itt olvasható!