Felsőtárkányi Általános Iskola - ERASMUS +

Létrehozva: 2022. 06. 27.

2022. június - Törökország

2021 őszén kezdődött a Felsőtárkányi Általános Iskola és AMI újabb projektje, amit az Erasmus + program keretében valósítunk meg. Az elmúlt időszakban a Covid 19 járvány következtében az eredeti terveink jelentősen módosultak, két partnerintézmény kilépett, így a tényleges megvalósítást hárman vállaltuk.

A projekt koordinátora lengyelországi a Zespol Szkolno - Przedszkolny nr 1 w Lodzi. Partnerként iskolánk mellett a törökországi Ayse Ana Imam Hatip Ortaokulu iskola vesz még részt ami Usak városban található.

A projekt fő célkitűzése a szabadidős sportolás népszerűsítése. Az sportolás pozitív hatásai közismertek a testi és lelki egészség megőrzése szempontjából. A projektben részt vevő partner intézmények pedagógusai elkötelezettek a mindennapi sportolás különböző formáinak népszerűsítése mellett. A projekt folyamán a résztvevőknek lehetősége lesz számos új sportolási lehetőség együttes kipróbálására, ezzel is elősegítve, hogy a sport mindennapjaik részévé váljon.

Míg az első projekttalálkozón mi csak online formában tudtunk részt venni 2021 novemberében, most 5 tanuló és két pedagógus kapott lehetőséget, hogy részt vegyen a törökországi találkozón.

A találkozó az ismerkedéssel kezdődött. Meglátogattuk a vendéglátó iskolát, bepillanthattunk a török gyerekek osztálytermeibe és az iskola életébe. Változatos foglalkozásokon és a projekt témájához illeszkedő tanórákon vettünk részt. A gyerekek nagy kedvvel próbálták ki egymás néptáncait, amibe az egész iskola becsatlakozott, ezáltal bizonyítva, hogy a tánc is egy aktív formája a szabadidő eltöltésének.

A mobiltiás programjai további letőséget kínáltak a különböző mozgásformák népszerűsítésére. A helyi sportcsarnokban harcművészeti bemutatón vettünk részt, a török nemzeti tornász válogatott edzőjének irányításával pedig a vállalkozó szellemű tanulók kipróbálták a szertorna elemeit. Emellett túráztunk a közeli Ulubey –kanyonnál.

Az ország természeti szépségeit is volt alkalmunk megcsodálni egy egész napos kirándulás során, amely érintette a Kursunlu és a Duden vízeséseket és a végén a tengerben is megmártózhattunk.

A programban való részvétel a sportolás népszerűsítésén túl elősegítette a gyerekek idegen nyelvi, kommunikációs és együttműködési készségeinek fejlődését.