2020. augusztus 03. | Hermina

Felsőtárkány

A bükk nyugati kapuja

tajekoztatas-1116
Tájékoztatás
Barna medve észlelés
bunmegelozesi-hirlevel-1115
Bűnmegelőzési hírlevél
Bűnmegelőzési tanácsok nyárra
tajekoztatas-1113
Tájékoztatás
Szentmisék rendje 2020.07.26-08.02.
tajekoztatas-1112
Tájékoztatás
Rendelés változás
tajekoztatas-1111
Tájékoztatás
Lakossági riasztó eszközök (sziréna)...
bunmegelozesi-hirlevel-1110
Bűnmegelőzési Hírlevél
Kerékpárosok figyelmébe!
tajekoztatas-1108
Tájékoztatás
ÉMÁSZ fák gallyazása
palyazati-felhivas-1107
Pályázati felhívás
nyilvános illemhely üzemeltetésére
tajekoztatas-1106
Tájékoztatás
Csapadékvíz elvezetésével kapcsolatos...
tajekoztatas-1105
Tájékoztatás
ÉMÁSZ fák gallyazása
tajekoztatas-1103
Tájékoztatás
Vadgesztenyefák permetezése
meghivo-1102
MEGHÍVÓ
Meghívó Felsőtárkány Község...
tajekoztatas-1101
Tájékoztatás
EBEK ÖSSZEVEZETÉSES OLTÁSÁRÓL
allashirdetes-1100
Álláshirdetés
Pályázati felhívás: Gazdasági vezető
gyermeknapi-horgaszverseny
Gyermeknapi horgászverseny
Felsőtárkány Horgásztó 2020. június 19...
tajekoztatas-1098
Tájékoztatás
„Jó Sertéstartási Gyakorlat”
tajekoztato-1097
Tájékoztató
Parlagfű
felsotarkanyi-fejlesztesek
Felsőtárkányi fejlesztések
2020.06.05-én megrendezett átadás
trianoni-megemlekezes-2020-
Trianoni megemlékezés, 2020.
2020. június 4-én tartottuk...
viragos-magyarorszag-verseny-2020
Virágos Magyarország verseny 2020
Virágos balkonok, virágos kertek
rendorsegi-rajzpalyazat
Rendőrségi RAJZPÁLYÁZAT
„Szolgálnak és védenek - értünk...
tajekoztato-1092
Tájékoztató
a kötelező hulladékkezelési...
meghivo-1091
Meghívó
Trianoni békediktátum 100....
tajekoztatas-1090
Tájékoztatás
Óvoda és Bölcsőde nyitva tartás
tajekoztatas-1089
Tájékoztatás
TŰZGYÚJTÁSI TILALOM
tajekoztatas-1088
Tájékoztatás
Engedélyköteles bejelentések e-mail-ben
tajekoztato-1087
Tájékoztató
Építésügyi hatósági feladatok
tajekoztatas-1086
Tájékoztatás
Állampapír nyereményjáték hirdetés
tajekoztatas-1085
Tájékoztatás
Közterek, játszóterek fertőtlenítése...
tajekoztato-1084
Tájékoztató
Háziorvosi ellátás

Tájékoztató a fertőtlenítésről

2019. június 25.

A fertőtlenítő szerek felhasználására vonatkozó ismereteket, szakmai irányelveket, az alkalmazható fertőtlenítőszereket és eljárásokat (alkalmazási javaslat, oldatok elkészítése, a különböző anyagok és tárgyak hatásos fertőtlenítéséhez szükséges töménységi fok, behatási idő stb.) a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998 (VI.3.) NM rendelet 35. § (4) bekezdése alapján az országos tisztifőorvos által időszakosan kiadott,,Tájékoztató a fertőtlenítőszerekről és a fertőtlenítésről' című kiadvány tartalmazza.


 

Kiemelten fontos a lakosság teljes körének tájékoztatása,
mivel ez az elsődleges a kulcsa a járványveszély megelőzésének!

 

Felhívják a figyelmet az alábbiak betartására:

A vezetékes ivóvíz ellátásnál minden átmeneti vízkimaradást, szokatlanul nagy nyomáscsökkenést azonnal jelentsenek az önkormányzatnak, illetve Járási/kerületi Népegészségügyi Intézetnek, és további intézkedésig forralják fel a vizet. Ezen esetekben a gyermekek lehetőleg palackozott ivóvizet fogyasszanak.

A belvízzel/árvízzel elöntött területeken az ásott kutak és kis mélységű fúrt kutak vizét ivásra, főzésre és tisztálkodási célra még forralva sem ajánlott használni.

A belvízzel/árvízzel érintett területeken lázas betegség, hasmenés esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

KÉZFERTŐTLENÍTÉS

Kézfertőtlenítéshez bármely közforgalomban is kapható, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyével rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazható. Abban az esetben, ha a kézen szennyeződés is látható, akkor elsősorban a fertőtlenítő hatású folyékony szappan alkalmazása ajánlott. Abban az esetben, ha víz nem áll rendelkezésre, valamint láthatón szennyeződés nincs a kézen, úgy az alkoholos kézfertőtlenítő szerek alkalmazása ajánlott. Készítményektől függően a kézfertőtlenítési idő 0,5-1 perc. Az alkalmazott készítmény használati utasításában előírt kézfertőtlenítési időt mindenkor be kell tartani. Alkalmazható fertőtlenítőszerek: Clarasept folyékony szappan, Clarasept törlőkendő, Innosept, Klinico-sept, Mollysept

HELYISÉGEK FERTŐTLENÍTÉSE

A fertőtlenítést a víz visszahúzódása után kell elvégezni. A helyiség padlózatáról – amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja – a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre kell eltávolítani, majd a padozatot és a mosható felületeket (pl. csempeburkolat) fertőtlenítőszerrel kell kezelni. Alkalmazható fertőtlenítőszerek: Hypo 2 %-os oldata vagy Ultra fertőtlenítő tisztítószer 1%-os oldata 20 perc behatási idővel. Falfelületet 10%-os klórmész oldattal kell bemeszelni. Klórmész oldat elkészítése: 1 kg klórmeszet 9 l vízben kell feloldani. A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel! Kerülni kell a por belégzését, szembe, nyálkahártyákra való jutását.

TEXTÍLIA FERTŐTLENÍTÉSE, FERTŐTLENÍTŐ MOSÁS

Erre a célra alkalmazható fertőtlenítőszerek: Hypo 2%-os oldata (1 dl Hypo 5 l vízhez) 1 órás beáztatással (színváltozást okozhat). A beáztatás után mosószerrel mosható a textília. Flóraszept mosópor 1%-os oldata (1 evőkanál Flóraszept mosópor 1 liter vízhez) 30 perces beáztatással, majd mosás. Nem mosható textíliákat (bútorkárpit, szőnyeg) 1%-os Flóraszept oldattal kell átkefélni és hagyni megszáradni. (színváltozást okozhat) Mosógépben történő mosás esetén elsősorban a 90-95 °C hőmérsékletű mosási programot kell alkalmazni.

FERTŐTLENÍTŐ MOSOGATÁS

Evőeszközöket, evő- és ivóedényeket a mosogatás és öblítés után fertőtleníteni kell. Hypo 1%-os oldat (0,5 dl Hypo 5 liter vízhez) 10 perces vagy Ultra fertőtlenítő tisztítószer 1%-os, 40°C-os oldata 5 perces beáztatásra. A fertőtlenítés után az edényeket folyó, meleg vízzel alaposan le kell öblíteni.

ŰRGÖDRÖS ÁRNYÉKSZÉK FERTŐTLENÍTÉSE

Ülődeszkát, padozatot, oldalfalat és a WC 1 méteres körzetét 10 %-os klórmészoldattal kell bemeszelni. Az ülődeszkát 2 órás behatási idő után vízzel alaposan le kell öblíteni. Az űrgödör tartalmának felületét összefüggő rétegben klórmész porral kell beszórni.

ÓLAK FERTŐTLENÍTÉSE

A felületeket 10 %-os klórmész oldattal kell kezelni. Oldat elkészítése az előzőek szerint.

KÚTFERTŐTLENÍTÉS

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ásott kutak vizét tilos ivóvízként használni!

Ásott kút fertőtlenítése: A kútban lévő vízmennyiség minden köbméterére 100 ml Na-hipoklorit 90, vagy 300 ml Hypo oldatot kell alkalmazni.
A kiszámított Hypo mennyiségből vízzel törzsoldatot kell készíteni, majd a törzsoldatot a kút belső falán kell végigfolyatni. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 óráig kell állni hagyni, majd a kút vizét ki kell szivattyúzni. A fertőtlenítés megfelelő volt, ha 24 óra múlva érezhető a klórszag. Ha nem érezhető a klórszag, a kút fertőtlenítését kétszeres mennyiségű fertőtlenítőszer oldattal meg kell ismételni.
Fúrt kút fertőtlenítése: 300 ml Na-hipoklorit 90-et, vagy 600 ml Hypo-oldatot kell az ún. anyacsőbe önteni, majd néhány percig kell a szivattyút járatni. Ezt követően az előzőekben alkalmazott fertőtlenítőszerből a megadott mennyiséget ismételten az anyacsőbe kell juttatni. 24 órai állás után a kutat addig kell szivattyúzni, míg a klórszag már nem érezhető.

TALAJFERTŐTLENÍTÉS

A talaj fertőtlenítése csak fekáliával elöntött, kisebb izolált területeken (pl. lakóház udvara, stb.) indokolt. A fertőtlenítendő felületet klórmésszel kell egyenletesen beszórni, majd vízzel belocsolni.

SZEMÉTDOMB, TRÁGYADOMB FERTŐTLENÍTÉSE

A fertőtlenítendő felületet klórmésszel egyenletesen be kell szórni, majd vízzel belocsolni. Ezt követően a szemétdomb, trágyadomb felszíni részét kb. 10 cm mélyen erre alkalmas eszközzel alaposan át kell keverni. 1m³ fertőtlenítendő anyaghoz 2 kg klórmészport kell adni.

KOPORSÓS TEMETÉSEK

Kiemelt figyelmet kell fordítani a temetők figyelőkútjai talajvízszintjének követésére. 1,5 m-t meghaladó vízszint esetén a területileg illetékes Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály részére be kell jelenteni, amely a koporsós temetéseket a vízszint újbóli lecsökkenéséig felfüggeszti.

VÉDŐOLTÁSOK

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és járványok árvíz idején csak nagyon ritkán fordulnak elő. Éppen ezért az ár- és belvízzel sújtott területeken a katasztrófa akut szakaszára, illetve a veszély felszámolási időszakára vonatkozóan speciális védőoltások a lakosság részére általában nem szükségesek.
A széklettel terjedő fertőző betegségek megelőzésekor kiemelt jelentősége van a higiénés szabályok betartásának – ezen belül is a kézmosásnak, kézfertőtlenítésnek és a biztonságos élelmiszerek fogyasztásának – melyek révén ezek a fertőzések megelőzhetők. Ne feledje tehát: nincs olyan védőoltás, amellyel valamennyi fertőzés teljes biztonsággal megelőzhető volna, az alapvető higiénés szabályok betartása a védőoltások alkalmazása mellett is szükséges!

Felhívás a lakossághoz

Kézfertőtlenítés

Árnyékszék fertőtlenítése

Ásott kút I.

Ásott kút II.

Szennyvíz és trágyalé fertőtlenítése

Talaj, szemétdomb, trágyadomb

 

< Vissza